2013/2014-évi fejlesztéseink!

Itt láthatjátok a 2013/14 évi fejlesztési programunk lépéseit.

Sípályafejlesztések

1.      A csodás carving pályánkat, a 7-est 15 méterrel megszélesítjük. Ezzel a fejlesztéssel óriási léptékben nő  meg a kezdő síelők számára alkalmas terület.

2.  A könnyebb és kellemesebb kiszállás érdekében megnagyobbítjuk a 2009-ben épült négyüléses felvonó végállomásával szemközti pihenő-érkező teret. Ez a terület a lift megépülése óta – síelők igényeire szabva – fokozatosan érte el jelenlegi méretét, de most még 1200 négyzetméterrel továbbnövekszik.

3.   A Das Weltauto körvárral szemben az 1-es és a 7-es számú sípálya 80 méter hosszúságban történő összenyitásával egy hatalmas, mintegy másfél hektár méretű induló terület kerül kialakításra. A bővítésnek köszönhetően még tágasabb lesz a hegytetőn rendelkezésre álló tér.

4.      A 7-es sípálya aljánál 7/a sípálya kialakítása 480 m hosszban és 50 méter szélességben.

5.   1-es csákányos végállomásánál mindkét oldalon terület bővítése összesen 1500 m2-rel, így hatalmas kiszálló, átszálló terület alakul ki.

6.      A 7-es és a 7/a pályák egybenyitásával egy 1020 méter hosszú és 50-65 méter széles kezdő-középhaladó pálya kerül kialakításra.

7.   Tereprendezést hajtunk végre a 6-os pálya felső szakaszán. Ezzel az átalakítással egy 300 méter hosszú és 60 méter széles kezdő pálya jön létre. A 6-os pálya így még kezdőbarátabb és biztonságosabb lesz.

8.      Az 5-ös pályát mindkét oldalon kiszélesítjük, és átépítjük a négyes pályához való átcsúszó szakaszát.

9.      7-es számú sípálya kivilágítása.

10.  7/a pálya kivilágítása.

11.  Kivilágítjuk az 1-es és 2-es pálya összekötő szakaszát. A tavaly kiszélesített átcsúszó így még biztonságosabb lesz.

12.  A 4-es számú sípályára a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) minősítésének megszerzése. Magyarország első és egyetlen nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas versenypályája.

13.  4-es pálya és a versenyszervezéshez szükséges infrastruktúra Európa kupa futamok lebonyolítására való alkalmassá tétele.

Hógyártó-kapacitás

14.  A 7/a sípályát víz és elektromos hálózattal látjuk el és hidránsokat telepítünk rá. Könnyedén be lehet majd ágyúzni a területet.

15.  A 7-es pálya kiszélesítésével, a 7/a pálya megépítésével és a  hegytetőn levő területbővítéssel összesen 3,1 ha felülettel növekszik  a hóágyúzható felület a Nordica Síarénában.

16.  A szivattyúk vízszállító kapacitásának megnövelése mintegy 20%-al, 240 m3/órára.

17.A 44 hóágyúból átalakítunk hármat a teljesítmény növelése érdekében.

18.  Fóliázott tó magasítása 90 cm-rel, így a víztározó kapacitás 2700 köbméterrel megnő.

19.   Az előtározó tó befogadóképességét további 3000 köbméterrel megemeljük, így még több vizet lehet elraktározni a hógyártáshoz.

Sífelvonók

20.  Páros Csillag lesz a neve legújabb gyöngyszemünknek. A 7-es és a 7/a sípályára 980 méter hosszúságban megépítjük hazánk leghosszabb ülőszékes sífelvonóját, amely a második lesz Eplényben a 2009-ben épített Szent Sólyom négyüléses mellett. A Síaréna liftjeinél eddig sem volt jellemző a sorállás, de a Páros Csillag nagymértékben megnöveli majd az amúgy is jelentős felvonó kapacitást.

21.  3-as számú tanuló felvonó telepítése az újonnan kialakított 6-os tanulópálya részre.

22.  Áthelyezzük az 1-es csákányos felvonó kiszálló állomását. Így szabadon át lehet majd csúszni a 7-es pályáról a 7/a pályára és a 6-os, 1/b pályák is könnyen elérhetők lesznek.

23.  A 2-es csákányos felvonót meghosszabbítjuk 350 méterrel lefelé, ami így kiszolgálja a teljes 7-es pályát és a 7/a pálya jelentős részét.

24.  A 3-as csákányos felvonót elektronikusan átalakítjuk a nagyobb üzembiztonság és a nagyobb kapacitás érdekében.

25. Az egyes csákányos liftünk egy új, erősebb motort kapott. A felvonó így még üzembiztosabban fog működni, és könnyedén dacol majd a Malom-völgy hideg mikroklímájával.

Kiszolgáló létesítmények

26.  A 4. sz. parkírozó növelése 20 férőhellyel.

27.  Az 5-ös számú fenti nagy parkírozót további 50 hellyel bővítjük ki.

28.   A 6-os számú fenti nagy parkírozó kiépítése 250 parkolóhellyel.

29.  A síkölcsönzőbe több, mint  90 pár új sílécet és sícipőt szereztünk be, a választék bővítésére Nordica, Atomic és Head modellekből.

30.  A kölcsönző kollekciójának bővítése, frissítése érdekében 40 db új snowboardot és snowboardcipőt szereztünk be.

31.  A síkölcsönzőben a szárító és előmelegítő kapacitás megnövelése 50%-al. Így minden interneten előrendelt sícipő előmelegített lesz.

32.  Kiszolgálási rendszer átszervezése a Holle Anyóban, a kiszolgálás 30 %-kal felgyorsul.

33.  A ragyogó téli időben egy új éttermi teraszról élvezhetjük a bakonyi levegőt és Holle Anyó kiváló konyháját. Az étterem és a jegypénztár között 50 fő részére készítünk szabadtéri éttermi teraszt.

34.A Kemencés Büfé melletti területen 150 fő részére alkalmas szabadtéri, éttermi teraszt alakítunk ki. Holle Anyó udvaráról már is eltűntek a régi szabadtéri bútorok, a látkép teljesen átalakul.

35.  Jégbüféből felszolgálás  megszervezése a teraszon ülő vendégek részére.

36.  Erdei Betérőnél szabadtéri grillsütő hely kialakítása, nagyobb forgalmú napokon szabadtéri malacsütés bevezetése.

37.Sí- és snowboard oktatók csapatának bővítése, egységes felszereléssel való ellátása, az oktatási tematika egységesítése. Speciális tanfolyamok indítása.

38.  Az utánpótlás képzése érdekében létrehozzuk a Nordica Síaréna Sportegyesületet.

39.  Füvesítés, talajmegkötés 4,3 ha területen.

40.  A csapadékvíz elvezetése céljából a 4-es pályán 388 méter hosszúságban, és az 1-es számú sípályán 275 méter hosszúságban csapadékelvezető rendszert építettünk ki. A hálózatnak nagy hasznát vesszük majd hóolvadáskor, hatékonyan vezeti vissza a vizet a patakba, az pedig a víztározókba. Mindemellett segít megóvni a frissen füvesített pályákat az eróziótól.

41.  Víznyelő rendszer és uszadékszűrő védőrács építése a kemencés büfé mögött.

42.  A még jobb helyszíni tájékoztatás érdekében két új nagyméretű térképet helyeztünk ki, továbbá rengeteg pálya szám jelölést és figyelmeztető táblát teszünk ki a pályarendszer területén.

43.  A mostani szezontól kezdődően már egy harmadik ponton is nyomon követhetitek a Norica Síaréna időjárását, ugyanis egy harmadik meteorológiai állomást telepítünk az Erdei Betérőhöz. Az új mérési pontnak köszönhetően hatékonyabb lesz a hóágyúzás és teljesebb képet kaphatunk Eplény mikroklímájáról.

44.  Szerpentin családbaráttá tétele – mesefigurák, meglepetés elemek kihelyezésével.

45.  Azért, hogy a parkolás még a tavalyinál is gördülékenyebben történjen, a 2012-ben megalkotott „Praktikus és Kényelmes” parkolási rendszert idén még tovább fejlesztjük. A „P+K” így még több hatékonyabban működik majd.

46.  Új épületbe költöztetjük a síiskolát.

47.  Optikai kábelhálózat továbbfejlesztése, ingyenes Wi Fi hozzáférés kialakítása az Erdei Betérőnél.

48.  2-es csákányos beléptető kapuk áthelyezése.

49. Rádiós kihangosító rendszer, új időmérő berendezés beszerzése versenyekhez.

50.  További védőelemek beszerzése és kihelyezése a sípályákra.

51.  Interaktív térkép bővítése, továbbfejlesztése.

52. Nemzetközi Citizen verseny megszervezése a Magyarországon egyedülálló FIS minősítésű versenypályán, illetve magyar kupafutamok és magyar bajnokság megszervezése. A Citizen versenyen világranglista pontok gyűjthetők.

53. A négyüléses felvonóhoz tavaly újonnan beszerzett futószőnyeg nagyon dekoratív volt, azonban sokaknak nehézséget jelentett a beszállás, mivel a gumírozott szőnyeg nagyon tapadt. Emiatt az idén egy teljesen új futószőnyeget építettünk be annak érdekében, hogy mindenki könnyedén beszállhasson a négyülésesbe.

54. A 3-as csákányos felvonó is jelentős felújításon esett keresztül. Az új görgők, csapágyak és görgőgumik mellett egy vadonatúj kötelet kapott a lift, valamint felújítottuk az elektromos rendszerét is.

55. A T1 tanulóliftet meghosszabbítottuk, valamint a T2 lifttel együtt betonalapra helyeztük a mobil alsó és felső állomásaikat.

56. Mind a három ratrak teljes felújításban részesült. A sárga Bombardier típusú ratrak hátuljára egy platót építettünk, mely nagy rakodófelülettel bír. Mindemellett egy szállítókosarat is beszereztünk a ratrakok szállítókapacitásának növelése céljából.

57. A 14 db Lenco típusú hóágyút átépítettük. A felújított magképző berendezések sokkal hatékonyabb hóágyúzást tesznek lehetővé.

A pirossal kiemelt pontok sajnos csak a 2014-es évben kerülnek megvalósításra, mert az engedélyezési eljárás nem várt mértékben elhúzódott.