sze 30, 3 év telt el

Kőgyűjtő akció és emléktábla avatás október 19-én!

Idén is rendezünk közösségépítő kőgyűjtő akciót a sípályán, az idei azonban egy igazán különleges alkalom lesz. Október 19-én a kőszedéssel egybekötve tartjuk a nemrégiben megalakult magyar sí klaszter névadójának, Chernel Istvánnak emléket állító tábla avatását is.

IMG_4887Tekintettel a tavalyi óriási sikerre, idén ősszel ismét kőgyűjtő akcióra várjuk a lelkes önkénteseket. A program célja – a sípályák minőségének javítása mellett – a síelő közösség erősítése egy kellemes hangulatú nap eltöltésével a friss levegőn. A segítők számára meleg teát és virslit biztosítunk, valamint sípálya belépőket sorsolunk ki a résztvevők között, és gazdára talál egy csodás karóra is a Nordica Síaréna hivatalos időmérő partnere, a Festina jóvoltából. Tavaly a két kőgyűjtő akción összesen 234 önkéntes gyűlt össze, fantasztikus eredményeket értünk el, több tonna követ megmozgatva. Bízunk benne, hogy idén hasonlóan sikeres lesz a program.

Az október 19-i kőgyűjtő akciót egy igazán különleges eseménnyel zárjuk. Délután három órakor avatjuk fel a 2014. május 14-én, a Magyar Sportok Házában megalakult a Chernel István Sí és Turizmus Klaszter – rövidebb nevén: Chernel Sí Klaszter – névadójának emléket állító táblát a Nordica Síarénában. Chernel István kiemelkedő személyisége a magyar sísport történetének. Az elismert ornitológus norvégiai kutató expedíciója során figyelt fel először a sí használatára. 1893-tól kezdődően több cikket írt a sísport népszerűsítése érdekében, sőt 1897-ben kiadta “A lábszánkózás kézikönyve” című kötetét is. Ez volt az első könyv Magyarországon, mely e kellemes sporttal foglalkozik. Munkássága ily módon úttörőnek számít a síelés történetében, a mozgásforma népszerűsítésében. Érthető tehát, hogy miért Chernel István nevét viseli a szintén úttörő jelentőségű sí klaszter. Az emléktábla avatást korabeli síruhák és sífelszerelések bemutatásával teszi színesebbé két mai is aktív síoktató. Az eseményen részt vesz a ma 46 éves Chernel István is, aki a névadó ma élő rokona. Mindemellett a helyszínen megtekinthető lesz a névadó által 1896-ban megjelent “Lábszánkózás kézikönyve” 25 újranyomtatott, számozott példánya, mely a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter megalapítása és Chernel István 150 évvel ez előtti születése alkalmából került kiadásra.

A klaszter 15 tagszervezet társulásával jött létre idén májusban azzal a céllal, hogy a magyar sízőket a hazai sípályák felé fordítsák, ezáltal a magyarországi síélet fejlődjön. A tagok együttműködnek annak érdekében, hogy téli és nyári turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásaikat a szabadidő sportolók és a versenyzők minél szélesebb köre vehesse igénybe. A Klaszter célja továbbá, hogy ösztönözze a belföldi turizmust a sípályákhoz és a vonzáskörzetükhöz tartozó magyarországi tájak, tájegységek, valamint ismert és kevésbé ismert turisztikai látványosságok megismerésének elősegítésével. Későbbiekben a sí klaszter egyéb, más síterepeken is tervez emléktábla avatást a sísport magyarországi meghonosításában úttörő szerepet adó személyről.

A fenti programok mellett szintén vasárnap lesz a Yeti Síklub zászlóbontó gyűlése is. A Jeti Síklub a Nordica Síaréna hivatalos síklubja, fő célja a sísport utánpótlás képzése, melyhez helyszínül az eplényi sípályák szolgálnak.

A nap programja a következők szerint alakul:

  • Reggel 8 és 9 óra között gyülekező és regisztráció Holle Anyó Éttermében.
  • Kilenc órától kőszedés csoportokra bontva, pályatisztítás 14:30-ig – közben ebéd szintén csoportonként.
  • Délután 15:00-kor Chernel István emléktábla avatás.

A rendezvényre szívesen várunk minden érdeklődőt illetve önkéntes síbarátot. Aki úgy gondolja, hogy el tud jönni az akciónkra, kérjük előzetesen jelentkezzen az ebele.balint@siarena.hu email címen. Találkozunk Eplényben!

Megosztás: "Kőgyűjtő akció és emléktábla avatás október 19-én!" a következővel: