jan 15, 5 év telt el

Rég nem esett ennyi természetes hó!

Túl vagyunk az első mediterrán cikonon. Ezek a ciklonok köztudomást arról ismerszenek meg, hogy az óramutató járásával ellentétesen forogva előoldalukon meleg levegőt rántanak fel és ezért a központjától nyugatra jellemzően eső, a központtól keletre (északi hideg levegőt beszippantva) jellemzően hó esik. Nedvességtartalma hatalmas, mozgásuk kiszámíthatatlansága miatt azonban vonulási útjukat szinte lehetetlen pontosan előrejelezni..

Az előrejelzések alapján volt bőven izgulni valónk, de az idei télen először összességében a pozitív forgatökönyvek egyike valósult meg. Íme az eredmény.

Tegnap reggelre a Nordica Síaréna völgy és hegyállomásán egyaránt 25 cm hóréteget mértünk. A havazás reggel 9 órára elállt. 10 órától ónos ködszitálás volt tapasztalható, majd délutántól ónos eső / fagyott eső / havas eső / hóömlés váltakozott. Nagyjából dálután három órától stabil ónos esőbe váltott a csapadék és intenzitása fokozódott. Ezzel párhuzamosan a hőmérséklet sajnos meredeken emelkedett és a völgyben elkezdett olvadni és összeroskadni a hóréteg.

Délután 6 óráig a fagypont fokozatosan kb. az 1-es pálya kanyarjáig emelkedett, a hóréteg a völgyben kb. 5 cm-t roskadt, a hegytetőn (félpályáig) a havon max. 1 cm-es jégréteg képződött.

Hat órától aztán csupa jóban volt részünk, ekkor még nem tudtuk, hogy már nem kell izgulnunk, de hála a Ti szurkolásotoknak a csapadék egyszer csak havazásba váltott és egészen hajnali három óráig esett. A leesett friss hóréteg kb. 7 cm.

Összességében a természetes hóréteg a völgyben 27 cm, a hegyen 32 cm.

A folytatásban szerda estig áll még fenn bizonytalanság, de a csapadék mennyisége csupán 1-2 mm, illetve a csapadékzóna keletre, észak-keletre tolódik és ott okoz kezdetben kiterjedt esőzést, majd a hegyekben szerdától kisebb havazást.

Szerda éjszaka ér el bennünket a következő csapadékzóna, mely a mostani előrejelzések szerint a Bakonyban ismét intenzív havazást okoz, a várható hó mennyisége 10-20 cm, de továbbra is nagy a bizonytalanság.

Az utakat takarították az éjjel, de azért óvatosan, hólánc pedig legyen a csomagtartóban! A sípályához vezető bekötőút szépen takarított, jól járható. A parkolókból Leitner ratrakunkkal kitoltuk a rengeteg havat.

A hajnali hóesés utáni puha csendet csak a távolban duruzsoló ratrak zaja töri meg, igazi magashegységeket idéző hangulat van a Nordica Síarénában.

A mai napon 09:30-20:00-ig leszünk nyitva, csodálatos minőségű, összesen 3065 méter kiválóan síelhető pályával. Egyenlőre az 1-es tanulófelvonó és az 1-es és 2-es csákányosok üzemelnek. A négyüléses székeit takarítjuk, hogy ne a vizes székeken kelljen ülnötök. Egy óra és indul a Sólyom is.

A pályákat fedő természetes és technikai hóréteg együttes vastagsága átlagosan 70-85 centiméter.

Ma reggeli állapot, és tegnap esti hóesés:

Megosztás: "Rég nem esett ennyi természetes hó!" a következővel: