Felkészülés és fejlesztések 2019-2020

Fejlesztések - 2019/2020

Lassan itt a december és hivatalosan is elkezdődik a tél, éppen ezért mi is teljes gőzzel készülünk a kezdésre.

Ugyan a 2017/2018-as síszezonban történt nagy fejlesztéseket nehéz felülmúlni, ugyanis abban az évben telepítettük az INTERSPORT 2 üléses sífelvonót, és átadtuk a nagyközönség számára a KÉK bejáratot, a konténer épületeket és az új parkolókat.

Ettől függetlenül az elkövetkezendő síszezonra is készülünk számotokra újdonságokkal, nézzük mik lesznek ezek:

  1. Felújítottuk a konténerépületet a KÉK bejáratnál

A kezdetleges állapot, azaz az új bejárat nagyon elütött az erdei környezettől, de idén a konténerépület kapott vadonat új tetőszerkezetet, valamint beburkoltuk az egész komplexumot fával.

Az új burkolat és a rendezettebb környezet miatt sokkal kedvesebb a szemnek az egész épület, valamint sokkal jobban beillik az erdei környezetbe.

  1. Táblázás a sípályán

A 2019/2020-as sísezezonra megreformáltuk a táblázás rendszerét a sípályán Eplényben.

Ez azt jelenti, hogy idén sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a házirend, az általános felhasználási feltételek és a FIS 10 szabályrendszer közzé tételére.

Minden bejárathoz kerül majd egy nagy tábla, amin könnyen végig tudjuk olvasni a házirendet és a felhasználási feltételeket, valamint tájékozódni tudunk a síelés és snowboardozás KRESZ rendszeréről mielőtt belépünk a komplexumba.

A sípályákra is kerülnek ki irányjelző táblák, egyszerűbben meg tudjuk majd találni a kívánt sípályát, valamint lesznek majd figyelmeztető jelzések is, amik óva intenek a meredek pályáról, a keresztező kötélpályáról, a lezárt pályáról és az elsőbbségadásról valamint a lassításról is.

Ezek a táblák fixek lesznek, tehát egész évben kint lesznek majd.

  1. SMI Lens hóágyú

Az elmúlt sísezezonban már teszteltünk egy ’lándzsa’ elnevezésű hóágyút amit a Techno Alpin-tól kaptunk arra a télre.

Az idei évben egy SMI márkájú hóágyúra cseréltük le, és fixen telepítettük a T1-es tanulópálya bejáratához.

A ’lándzsa’ tavaly nagyon sok havat gyártott a tanulópályára, és reméljük idén is hasonlóképpen teljesít majd.

De miért is jó a ’lándzsa’ azaz ’lens’ típusú hóágyú?

  • Energiatakarékos
  • Egyszerű kezelni
  • Ha jó helyen van rengeteg havat tud gyártani
  • Nem utolsó sorban nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik

 

  1. Síoktatás és Snowboardoktatás fejlesztése:

Az elmúlt években nagy erőket fektettünk a síoktatás és snowboard oktatás szolgáltatásbeli minőségének fejlesztésére.

A 2017/2018-as síszezonban a KÉK bejárat megépítésével és az A7-es pálya 500 méterrel való meghosszabbításával nagyon jó úton haladtunk afelé, hogy megalkossuk Magyarország legnagyobb havas sí és snowboard oktatócentrumát.

Minden évben vannak új ötletek és fejlesztések, idén például a T2-es oktatópályát fejlesztettük úgy, hogy a területe mégjobban megfejeljen oktatóink elvárásainak, még minőségibb szolgáltatást tudjunk nyújtani a kezdőinknek.

Ehhez hozzá tartozik, hogy a KÉK bejáratnál lévő síkölcsönzőt új felszerelésekkel bővítettük, így még kényelmesebben tudjuk kiszolgálni vendégeinket.

Ha érdekel a síelés és snowboardozás, szeretnél megtanulni, vagy ismersz olyat aki szívesen megtanulna síelni, akkor kattints az alábbi gombra!

További információ

Felkészülés a 2019/2020-as síszezonra

Ahogy egyre jobban közeledik hivatalosan is a tél, mi is egyre nagyobb erőkkel készülünk a téli szezonra.

A nyári időszakban megtörént felvonó és hógyártó rendszer alap éves karbantartásai mellett egyéb módon is készülünk az elkövetkezendő télre, teszteljük a beléptető kapukat, a felvonókat, a hógyártó berendezéseket.

Nem utolsó sorban idén is megrendeztük kőszedés akciónkat, aminek fő célja az volt, hogy a nyári esőzés erőziója következtében pályára kerülő köveket eltávolítsuk.

Közösségépítő eseményünkön több mint 80 fő vett részt, nekik a munkájukat utólag is köszönjük.

Ahogy partnerünk az Időkép weboldalán a hírekből is olvasható 2019 december első hetében várhatóan már érkeznek a fagyok éjszakánként.

Pontosan ezért mi már teljes gőzerővel készülünk a fagyokra, kipakoltuk a mobil hóágyúkat a fontos hóágyúzási pontokra, már csak a hideg érkezése kell.

Lássuk mit írt az Időkép.hu az elkövetkezendő időszakról:

Az enyhe időjárás viszont egyre több modellfutás szerint a végéhez közeledik. Bár még sok a bizonytalanság a számítógépes modellek egyes tagjai között, a valószínűségi előrejelzéseket figyelembe véve jövő hét péntektől határozott lehűlés veheti kezdetét, melynek eredményeként december első napjaira az átlagos közelébe, akár az alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy éjszakánként sokfelé fagyhat, napközben pedig 5 fok közelében alakulhat a csúcshőmérséklet.

Forrás: https://www.idokep.hu/hirek/megjohet-a-hidegebb-ido-december-elejere

Mi várható a síszezonra?

Partnerünk az Időkép.hu elemzése szerint kemény tél vár ránk, méghozzá december végén érkezik.

A süllyedő és melegedő levegő egy anticiklonális területet (az áramlás óramutató járásával megegyező irányú) hoz létre a sztratoszférában, amiben a keleties áramlás dominál. Ahogy telnek a hetek, a troposzféra felől érkező újabb és újabb hullámok elősegítik a keleties áramlás kiterjedését a légkör alsóbb rétegeire. Ez végül ahhoz vezethet, hogy az északi félteke nyugatias alapáramlásáért felelős futóáramlás (jet stream) jelentősen legyengül, így pedig az Atlanti-óceán felől érkező enyhébb légtömegek sem tudnak kelet felé áthelyeződni. Ellenben megnyílik az út a Szibériában felhalmozódó kontinentális eredetű hideg levegő nyugat felé nyomulásához.

Ha az elmúlt évek hirtelen sztratoszférikus melegedéseiből indulunk ki, és ez a legújabb előrejelzésekben látható melegedési tendencia decemberben is folytatódik, év végére - január elejére téliesebb időjárás köszönthet be Európában, és ezzel együtt hazánkban is.

Forrás: https://www.idokep.hu/hirek/hogy-okoz-kemeny-telet-a-sztratoszfera-melegedese

 

Azt javasoljuk, hogy vegyétek elő ti is a sí és snowboard felszereléseket a garázsból, a pincéből a raktárból, és itt az ideje nagyszervizelni őket, hiszen ha pozitívan alakul a forgatókönyv, akkor már december elején elindulhat a 2019/2020-as sísezezon Eplényben!

Figyeljétek híreinket!