Látnivalók Eplény környékén

Látnivalók, nevezetességek környékén. Összegyűjtöttük Neked a környéki látnivalókat egy helyre. Válogass közöttük és szervezd őket útitervedbe.

Zirc- A Bakony Fővárosa

Az Eplénytől 7km-re található Zirc a Magas-Bakony szívében megbúvó kisváros, mintegy 7500 főnyi lakossággal.

400 méteres tengerszint feletti magasságával, Magyarország legmagasabban fekvő városa.

A bakonyi erdők, tisztások, patakmedrek, rétek felfedezésében számos jelzett turistaútvonal nyújt segítséget a gyalogszerrel, kerékpárral vagy éppen lóháton nekivágó utazónak.

Ha Zircen jártok, mindenképp látogassátok meg az alábbi látnivalókat:

  • Ciszterci Apátság és látogatóközpont
  • Zirci Arborétum
  • Bakonyi Természettudományi Múzeum
  • Zirci Mayer-tó
  • Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóhá
További részletek

Szarvaskút forrás

Zirctől kb. 5 kilométerre, a Bakonybél felé vezető út mellett található, kristálytiszta vizű forrás.

A legenda szerint évszázadokkal ezelőtt a Bakony a vadászok egyik kedvelt területe volt. Az óvatos szarvasok minden neszre felfigyeltek és hamar továbbálltak a veszély elől. Itt a szarvaskúti forrás közelében egy vadásznak mégis sikerült megsebeznie egy Pazar trófeájú szarvasbikát. A sebzett állat -fájdalmával küszködve- nagyokat kortyolt a hűs forrásvízből, amelytől visszanyerte erejét és így végül sikerült megmenekülnie az őt megsebző vadász elől.

Megközelítés:

Autóval: A forrás a Zirc és Bakonybél közötti út mellett, Zirctől kb. 5 kilométerre, az út jobb oldalán (Zirc felől) található. Parkolni a Hotel Szarvaskút mellett lehet.

Gyalog: Zirc felől a Zöld Sáv jelzésen kell elindulni nyugati irányban, majd a Zöld Négyzet jelzés felé letérni délkeleti irányban.

További részletek

Bakonybél

Az Eplénytől 22 km-re található Bakonybél egy aprócska, ámde annál szebb és érdekesebb település, melynek ezer arca van. Amennyire pici ez a település annyira sok és sokféle itt a látnivaló. A hagyományőrző és a legmodernebb is megfér itt egymás mellett, tökéletes harmóniában. Méretéből adódik az is, hogy ha csak nem vesszük a nyakunkba a természetet, akkor gyalogszerrel egy néhány párperces sétával bárhova eljuthatunk a kis községen belül. Ajánljuk egyébként mindenkinek, hogy a túrázást azért semmiképp se hagyja ki, ugyanis fantasztikus helyek kínálkoznak erre a célra a területen.

  • Erdők Háza
  • Szent Mauríciusz Monostor
  • Pannon Csillagda
  • Borostyán kút
További részletek

Bakonynána

Az Eplénytől 15km-re található Bakonynána a Bakony legvadregényesebb sziklaszorosa.

A szurdokokban igen gazdag Bakony kétségkívül leglátványosabb pontja, a Gaja Bakonynána és Jásd közötti áttörése, a Római fürdő.

A zúgó vízesések a függőleges sziklafalak aljába medencéket vágtak ki, melyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgáltak.

A Gaja hatalmas, téglatest alakú sziklatömbökről dübörög alá a mélybe, különösen csapadékos időben látványos jelenség a sziklalépcsőkön átbukó, tajtékzó víz. A néhány méteres vízesés érdekes kis medencéket vájt ki a sziklába, a patak aztán megszelídülve folytatja útját a mohos, függőleges sziklafalak alkotta szorosban.

A vízeséstől jobbra, a patak déli partján vezető meredek, csúszós ösvényen a Savanyó Jóska-barlang 12 m hosszú, 2 m magas járatához kapaszkodhatunk fel.

További részletek

Ámos-hegyi Kilátó

Az Eplényi Libegő 20-25 perc alatt szállít fel a hegytetőre, ahol megtalálható az Ámos-hegyi Kilátó.

A mesebeli bakonyi környezet mellett csodálatos panoráma, gyönyörű kilátás nyílik a Magas-Bakonyra, tiszta időben még a Balaton is előbukkan a távolban!

Érdemes eljönni, hiszen az Eplényi Libegő tökéletes kikapcsolódást nyújt az egész családnak, korhatár nélkül!

A libegő segítségével a nagyszülőknek sem kell kimaradniuk a csodálatos panorámából, a kilátó könnyen megközelíthető, a libegő kiszállójától csak pár méterre található!

A libegő kiszállójától az Ámos-hegyi kilátóig sem maradsz élmény nélkül, hiszen a Mezítlábas Ösvény a hegytetőn helyezkedik el, és egészen a kilátóig vezet! Próbáld ki a gyerekekkel, minden lépés egy új élmény!

További részletek